{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pet alternativnih izvora vitamina D

2.10.2013. u 21:00
0
9
Pet alternativnih izvora vitamina D
0
Pet alternativnih izvora vitamina D
Mlijeko i sunce su odlični izvori vitamina D, no, problem nastaje ako je osoba alergična na laktozu ili se ne smije izlagati suncu. Tada su potrebni alternativni izvori vitamina D, koji se mogu pronaći u pojedinoj hrani. Nedostatak vitamina D je danas česta pojava, a poznato je da to dovodi do rahitisa.
Riba

Svježa i konzervirana riba sadrži određenu količinu vitamina D, posebno ako se radi o lososu, sardinama i tuni. Više od 50 posto potrebne količine dnevno možete unijeti ukoliko pojedete sendvič s tunjevinom ili lososom težine 85 grama.

Gljive

Gljive apsorbuju vitamin D kada su izložene sunčevoj svjetlosti i veoma su korisne u ishrani.

Sok od narandže

Mnoge kompanije prodaju sok u tetra pakovanjima, koji je obogaćen vitaminom D. Ovaj vitamin je sadržan i u svježem voću.

Jaja

Jaja također sadrže vitamin D, no, pri njihovoj konzumaciji treba paziti na krvni pritisak i holesterol.

Organsko meso

Organsko meso poput goveđe jetre sadrži određenu količinu vitamina D. Mnogi ne vole organsko meso, ali oni koji ga vole, ono im može biti zamjena za mlijeko. Konzumacijom organskog mesa unose vitamin D i proteine.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: