Zdravlje
25

Pesimisti imaju veći rizik od smrti uzrokovane srčanim bolestima

Klix.ba
Pesimisti imaju veći rizik od smrti uzrokovane srčanim bolestima, upozorava studija Katedre za psihijatriju Päijät-Häme bolnice u Finskoj.

Istraživanje u kojem je učestvovalo 2.000 muškaraca i žena pokazalo je da je 121 osoba koja je umrla od bolesti srca svijet vidjela "mračnijim" mjestom od drugih ljudi.

Optimizam vas neće učiniti zdravijim niti će vam produžiti život, ali optimizam ne izaziva zdravstvene probleme kao što to pesimizam radi.

Finska studija je prva u svijetu koja je istražila povezanost između smrtnosti uzrokovane srčanim bolestima i pesimizma.

"Pesimizam u kombinaciji sa dijabetesom, hipertenzijom ili pušenjem može biti katastrofalna kombinacija koja izaziva smrt. Visok nivo pesimizma može utjecati na zdravlje srca, ali podaci o povezanosti bolesti srca i smrtnosti sa optimizmom i pesimizmom su veoma rijetki", kazao je voditelj istraživanja doktor Mikko Pänkäläinen.

Istraživači su pregledali podatke prikupljene 2002. godine u sklopu studije o starenju, u kojoj je učestvovalo 2.267 muškaraca i žena u dobi između 52 i 76 godina. Prikupljani su podaci o socioekonomskom statusu, načinu života, nivou šećera u krvi, krvnom pritisku i bolestima. Zatim je upitnikom, odnosno reakcijom na tri optimistične i tri pesimistične izjave, ocijenjen nivo optimizma i pesimizma.

Jedna od optimističnih izjava je bila: "U nesigurnim vremenima uglavnom očekujem najbolje". Primjer pesimistične izjave je bio: "Ukoliko nešto može poći po zlu kad sam ja u pitanju, to će se sigurno desiti". Sudionici su morali reći u kojoj mjeri su se identificirali sa svakom izjavom na skali od nula (uopšte se ne slažem) do četiri (slažem se). Istraživači su otkrili da je tokom jedanaestogodišnjeg praćenja od bolesti srca umrla 121 osoba koja je bila više pesimistična u odnosu na osobe koje su još žive.

Ljudi koji su bili "najpesimističniji" u grupi imali su 2,2 puta veći rizik od smrti uzrokovane srčanim bolestima. Istraživači ističu da studija pokazuje da pesimizam nije dobar za zdravlje.