Stručnjaci tvrde da, ukoliko u svoju prehranu uključite svježi umak o paradajza, da će vam to smanjiti rizik od bolesti srca.
Istraživanje je obuhvatilo 20 ljudi od kojih je 10 jelo umak od paradajza, a 10 nije, nakon obroka bogatih masnoćama. Istraživači sa Univerziteta u Veroni su nakon ovog istraživanja ustvrdili da 80 grama umaka od paradajza dnevno može poboljšati loše učinke hrane sa visokim udjelom masnoće na sluznicu krvnih žila i spriječiti disfunkciju endotela. Loši učinci hrane na krvne sudove mogu dovesti do ateroskleroze ili problema sa arterijama.
Antioksidans likopen koji daje paradajzu crvenu boju ima mnoge zdravstvene prednosti, a njegova svojstva su također bolja u termički obraćenom, nego sirovom paradajzu, prenosi Daily Mail.
Možda vas zanima
"Nemam pomoć ni od koga"
Dragana Mirković plakala govoreći o razvodu pa poručila: Nije me sramota reći da sad nemam novca
Vezani članci
Dio važnog istraživanja
Astronauti pronašli paradajz izgubljen na ISS-u prije osam mjeseci
Brzo se pripremaju