Istraživanja pokazala
1

Paracetamol uzrokuje pojavu astme

Sarajevo-x.com
Paracetamol može uzrokovati pogoršanje stanja kod astmatičara, a može dovesti i do novih slučajeva pojave astme.

Studija koja je objavljena u časopisu Pediatric pokazala je direktnu vezu između astme i acetaminofena koji se prodaje kao Tylenol i Paracetamol.

Istraživači su zaključili kako se astma pojavljivala 60 posto više kod djece u dobi između šest i sedam godina koja su uzimala paracetamol bar jednom godišnje. Rizik pojave ove bolesti disajnih puteva može se povećati za tri puta ukoliko dijete uzima paracetamol jednom mjesečno.

"Pokušao sam uraditi sve kako bi pedijatrima i drugom osoblju koje brine o zdravlju pokazao kako postoji mogućnost izbjegavanja acetaminofena u liječenju povećane temperature i za smanjenje boli. Na taj način možemo smanjiti pojavu astme kod djece", kaže dr. John McBride koji je vodio istraživanje sa 520 hiljada djece u 54 zemlje.

Dr. Fernando Holguin, profesor sa Odjela za plućne bolesti Univerzitetskog medicinskog centra u Pittsburghu kaže kako je ovaj izvještaj podsjetnik da ako su neke tablete dostupne u velikim količinama, ne mora značiti da su i potpuno sigurne. Njegov četverogodišnji sin boluje od astme i umjesto paracetamola, dr. Holguin mu daje Ibuprofen.