Pazite na zdravlje
0

Padom temperatura vrebaju prehlade

Piše: T. Sekulić
U Bosni i Hercegovini došlo je do naglog pada temperature zraka. Upravo takve promjene temperature pogoduju virusu prehlade i gripe, no razloga za paniku nema ukoliko se pridržavate savjeta liječnika.

Još prije samo nekoliko dana građani Bosne i Hercegovine uživali su u toplim jesenjim danima. Dnevne temperature su bile dovoljno visoke za šetnju u majicama kratkih rukava, no snijeg koji je u ponedjeljak uveče zameo gradove Bosne i Hercegovine iznenadio je građane natjeravši ih da lagodnu jesenju odjeću zamjene debelim džemperima i toplim kaputima.

Iznenadne i nagle promjene temperature pogoduju virusu prehlade, te stručnjaci prije svega savjetuju adekvatno odijevanje, te nipošto boravljenje u zagušljivim prostorijama.

"Nagli pad temperature pogodan je razvoj virusa prehlade i gripe, no razloga za paniku nema. Moguće su infekcije respiratornog trakta, te prehladna stanja, zbog čega je veoma bitno adekvatno se zaštititi", istakla je za Sarajevo-x.com Jelena Ravlija, federalni epidemiolog.

Stručnjaci savjetuju građanima da se adekvatno odijevaju, te da borave u prozračenim prostorijama, ali naravno i to da u ovim hladnim danima u organizam unose što više vitamina C.

"Sezona gripe pada kad je hladno, no ukoliko se građani ne pridržavaju savjeta liječnika moguća su prehladna stanja. Bitno je paziti da ne dođe do prekomjernog gubitka topline, te veoma je važno svakodnevno prozračivati prostorije u kojima se boravi", kazala je Ravlija.