Zdravlje
22

Ova "sretna" željezna ribica spašava živote

Klix.ba
Možda ne izgleda tako, ali ova željezna ribica zapravo spašava živote. Kanadski naučnik Dr. Christopher Charles je prije šest godina posjetio Kambodžu, gdje se susreo sa velikim brojem pacijenata koji boluju od anemije, tj. nedostatka željeza koja je u ovoj zemlji veliki zdravstveni problem.

I umjesto da uživaju u svom djetinjstvu i igri, djeca u Kambodži su uglavnom bila sitna, nerazvijena i slaba, a često i sa mentalnim i poremećajima u razvoju.

Željezo je jedan od najvažnijih minerala u ljudskom tijelu. Sudjeluje u mnogim procesima uključujući rast i diobu ćelija, kao i prenos kisika do drugih dijelova tijela. Manjak željeza rezultira umorom i oslabljenim imunitetom.

"Majke su također patile. Bile su umorne i sa stalnim glavoboljama, a mnoge od njih nisu uopšte bile u stanju da rade. Ono što je ovim ljudima zapravo najviše trebalo jeste zdrava količina željeza u njihovoj prehrani. Ipak, tablete željeza su preskupe ili naprosto nepristupačne za nabavljanje. Tad mi je napamet pala idea", prisjeća se dr. Charles.

U želji da pronađe način kako da se ova zemlja izbori sa nedostatkom željeza u prehrani, otkrio je kako se preporučuje kuhanje u željeznim loncima. Ili pak dodatak komada željeza u lonac prilikom kuhanja.

Dr. Charles je napravio "Sretnu željeznu ribicu", mali komad željeza u obliku ribe koja se često konzumira u Kambodži i koja je u njihovoj kulturi simbol blagostanja i sreće.

Ova ribica može obezbijediti do 75 posto dnevnih potreba za željezom kod odraslih. Sve što je potrebno jeste ubaciti ribicu na deset minuta u lonac sa jelom prilikom kuhanja.

Već oko 2.500 porodica u Kambodži koristi "sretnu ribicu", a kompanija dr. Charlesa ih je distribuirala u preko 9.000 bolnica i nevladinih organizacija širom zemlje.