Istraživanje pokazalo
14

Otrov crne mambe ublažava bolove poput morfija

SRNA
Supstanca koja ublažava bolove jednako kao morfij, ali bez većine sporednih efekata, pronađena je u smrtonosnom otrovu crne mambe, saopćili su francuski naučnici.

Ova zmija, koja koristi neurotoksine za paralizovanje i ubijanje manjih životinja, jedna je od najbržih i najopasnijih otrovnica u Africi.

Testovi na miševima, kako piše žurnal "Priroda", pokazali su da njen otrov može da posluži i za ublažavanje bolova.

Naučnici priznaju da ne mogu ni da pretpostave zašto mamba stvara ovu supstancu, prenio je BBC.

Istraživači su ispitali otrov 50 životinjskih vrsta prije nego što su otkrili proteine iz mambinog otrova koji ublažavaju bolove, nakon čega su im dali ime mambalgini.

Doktor Eric Lingueglia sa Instituta za molekularnu i ćelijsku farmakologiju nedaleko od Nice kaže da otkriveni protein nema sporedne efekte kao morfijum, koji izaziva glavobolje, teškoće u razmišljanju, povraćanje i grčenje mišića.

Naučnici kažu da mambalgini "napadaju" bol na sasvim drugačiji način i da tijelo zato ne osjeća većinu negativnih sporednih efekata.

Lingueglia je dodao da bol funkcioniše na sličan način kod miševa i ljudi, što budi nadu da se mogu napraviti novi lijekovi.

Testovi na ljudskim ćelijama u laboratoriji pokazali su da mambalgini imaju slično hemijsko dejstvo na ljude.

"Naravno, ovo je tek prva faza i teško je reći da li će biti napravljeni lijekovi protiv bolova za ljude ili ne. Predstoji mnogo posla sa životinjama", naglasio je ovaj stručnjak.