Zdravlje
0

Otkriveno antitijelo za sve vrste gripe

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Istraživači sa britanskog "Nacionalnog instituta za medicinska istraživanja" (MRC) i njihove švicarske kolege u petak su saopćili da su pronašli prvo antitijelo koje se može izboriti sa svim vrstama gripe "A".

Prema rezultatima eksperimenata obavljenih na mišu zaraženom gripom, koji su objavljeni u naučnom magazinu Science, antitijelo može da bude upotrijebljeno za "vanredni tretman".

Istraživači su izrazili nadu da će razvojem doći do "jedinstvene vakcine", pošto se trenutno za svaku zimu mora pripremiti poseban serum jer se virus mijenja.

Virusolozi su otkriće nazvali "dobrim korakom naprijed".

Brojne istraživačke grupe širom svijeta pokušavaju da razviju jedinstvenu vakcinu. Potrebno je da "napadnu" nešto što je zajedničko svakom oboljenju gripe, a šta se ne mijenja, odnosno ne mutira.

Naučnici su ispitali više od 100.000 uzoraka imunih ćelija uzetih od pacijenata koji su oboljeli od gripe ili su primili vakcinu protiv tog oboljenja.

Stručnjaci su izolovali antitijelo pod nazivom "FI6", čija je meta protein pronađen na površini svih grupa "A" i pod nazivom "hemaglutinin".
"Ispitali smo sve podvrste gripe "A" i protein utiče na sve. Nadamo se da će moći da bude upotrijebljen u terapiji ubrizgavanjem antitijela kako bi se spriječila infekcija", rekao je naučnik Sir John Shekel iz MRC.