Pogađa osobe starije od 50 godina
3

Otkrivena misteriozna bolest slična AIDS-u

Klix.ba
Nova misteriozna bolest je ustanovljena kod pacijenata iz Azije i Sjedinjenih Američkih Država. Izaziva simptome slične AIDS-u, iako niko od pacijenata nije zaražen HIV-om.

Imuni sistem pacijenata biva oštećen, što ih ostavlja u nemogućnosti da se brane od raznih mikroba. Još nije poznato šta uzrokuje ovu bolest, ali se čini da nije zarazna.

Prema nekim rezultatima istraživanja, bolest izgleda kao još jedna vrsta imunološkog nedostatka koji se dobija vremenom, koji se pojavljuje samo kod odraslih ljudi i nije nasljedan.

Poznato je i to da ovu bolest ne prenose virusi, kao što je to slučaj sa AIDS-om.

"Ovo je fascinantno. U posljednjih deset godina sam vidjela bar tri pacijenta koji su imali ovu bolest", rekao je dr. Dennis Maki, specijalista za infektivna oboljenja sa Univerziteta u Wisconsinu.

Još uvijek je moguće da neka vrsta infekcije aktivira bolest, iako se sama bolest ne prenosi sa osobe na osobu.

Bolest se razvija oko 50. godine života, ali nije nasljedna u porodici, što znači da za njeno nastajanje nije kriv određeni gen.

Virus koji uzrokuje AIDS uništava T ćelije, koje su ključne u odbrani imunološkog sistema. Nova bolest ne utječe na T ćelije, nego uzrokuje potpuno drugačiju vrstu štete. Ova bolest u tijelima oboljelih uzrokuje stvaranje supstance nazvane auto-antijela, koja blokiraju iterferon-gama, hemijski signal koji pomaže tijelu da se bori protiv infekcija. Blokiranje tog signala onemogućava ljude da se bore protiv virusa, gljivičnih oboljenja i mikrobakterija, grupe mikroba sličnih tuberkulozi, koji uzokuju ozbiljnu štetu na plućima.

Naučnici još ne znaju šta uzrokuje stvaranje auto-antitijela.