Zdravlje
14

Osam simptoma hroničnog umora koje najčešće ignoriramo

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Sindrom hroničnog umora je bolest modernog doba koja se razvija postepeno mjesecima, čak i godinama. Sve je češća pojava u gradskim sredinama, gdje su ljudi u stalnoj trci za karijerom. Takve osobe su stalno umorne, ispijene, razdražljive, neispavane...

Osobe koje imaju sindrom hroničnog umora često se žale na slabost mišića, ali za razliku od osoba koje tu slabost osjećaju nakon teškog treninga ili dana provedenog u pokretu, obično za to nemaju očiglednih razloga.

Jedan od znakova sindroma hroničnog umora je fotofobija ili osjetljivost na svjetlo. Simptomi uključuju glavobolju zbog određene vrste svjetlosti i potrebe da se "škilji".

Osobe koje pate od ovog sindroma često osjećaju mučninu ili povrćaju nakon fizičkih aktivnosti koje im inače ne predstavljaju problem. Ipak, treba biti svjestan i posavjetovati se sa ljekarom, jer mučnina i povraćanje također mogu biti znak srčanog udara.

Osobe koje pate od ovog sindroma često se žale da imaju problema s koncentracijom koja može biti uzrokovana nedostatkom odmora.

I otečeni limfni čvorovi su jedan od simptoma. Kada dobijemo virus naši limfni čvorovi se mogu upaliti. Ali oticanju limfnih čvorova može biti uzrok i hronični umor.

Problemi sa pamćenjem mogu biti zastrašujući, naročito ako se pojave "iz vedra neba". Ako odjednom imate problema s pamćenjem, a doživljavate i neke druge simptome, sigurno je riječ o sindromu hroničnog umora.

Bol u mišićima i zglobovima bez razloga također može biti jedan od simptoma. Upala je način na koji se naše tijelo bori protiv infekcija, a upravo bolovi mogu biti dokaz te bitke.

Sindrom hroničnog umora često prati i nedostatak sna. Osobe koje pate od ovog sindroma žalile su se na iscrpljenost čak i nakon dovoljno sna.