Zdravlje
12

Oprez na plaži: Samo jedna minuta na suncu nastavlja kožu uništavati još satima

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Već svi znamo kako je sunčanje štetno, no nova je studija pokazala u kolikoj zapravo mjeri. Boravak na suncu u trajanju od nekoliko minuta i štetni utjecaj sunčevih zraka na kožu kao oštećenje DNK se nastavlja i u periodu kad se sklonimo sa sunca.

"Kad odete na plažu da se sunčate, sunčeve zrake prave štetu vašem DNK koja dovodi do razvoja meloanoma u jednoj sekundi, što se nastavlja i satima nakon izlaganja suncu", stoji u izvještaju studije sa univerziteta Yale.

Pigment melanin je taj koji nam daje preplanulu boju kože i zapravo je prirodni odgovor i reakcija kože da se zaštiti od štetnih UV zraka. Upravo je melanin i taj koji uzrokuje prolongiranu štetu.

Iz tog je razloga, savjetuju dermatolozi, ključno zaštititi se od štetnih UV zraka kremom za sunčanje sa visokim faktorom zaštite - što manje melanina izađe na površinu kože, to je manje štete učinjeno.

Iako se ne savjetuju takva rješenja, stručnjaci navode da postoji i mogućnost da se šteta koju UV zrake nanose našem DNK može popraviti, i to nanošenjem specijalnih krema poslije sunčanja koje sadrže vitamine C i E.

"Uglavnom ujutro i u toku dana preporučujemo antioksidans kako bismo prevenirali oštećenja. No, uzimajući u obzir ove podatke, možda bismo ih trebali koristiti i navečer", navodi kozmetolog Joshua Zeichner.