Zdravlje
1.4k

Opća bolnica Sarajevo: Medicinsko osoblje čini sve da porodiljama najsretniji dan bude što bezbolniji

Piše: A. B.
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Babica Binasa Ćoralić već 27 godina radi na odjelu Ginekologije u Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš", a u razgovoru za Klix.ba govori o divnim iskustvima koja je doživjela radeći u bolnici. Inače osoblje ove ustanove svakodnevno brine o određenom broju trudnica i porodilja i čini sve da im jedan od najsretnijih dana u životu protekne što bezbolnije.

Prema riječima babice Binase, majke se u posljednje vrijeme odlučuju ginekološke preglede obavljati u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Porodi u Općoj bolnici se "prenose s koljena na koljeno"

"Imam lijepa i pozitivna iskustva, a nedavno sam porodila ženu čiju sam majku također porađala. Porodi u Općoj bolnici jednostavno se prenose na buduće generacije i sve prelazi u tradiciju. Radimo u malom prostoru i uvijek smo tu s majkama - mnogo vremena provodimo s njima", ističe babica Binasa.

Babica Binasa Ćoralić (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Babica Binasa Ćoralić (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)

Dodaje također kako njen radni dan traje 12 sati te da pored svih obaveza u bolnici nađe mjesto i trenutke za sebe.

Neko ko je iskusio rad u ratnim uslovima u Općoj bolnici u Sarajevu je i pedijatrijska sestra Aida Arapović koja je zaposlena od 1988. godine, a rat je provela radeći na hirurgiji, dok od 2002. godine djeluje na Odjelu za ginekologiju. Prema njenim riječima, u ratu je bilo nemoguće raditi, ali je to bilo vrijeme druženja i uzajamnog poštovanja. Dodaje kako joj je i danas lijepo raditi u bolnici te da buduće majke sve više vjeruju medicinskom osoblju ove zdravstvene ustanove.

Majka Samra Fejzić drugu bebu odlučila je roditi u Općoj bolnici, a kako kaže, najviše ponukana ljubaznim osobljem i načinu ophođenja prema pacijentima.

Majka Samra Fejzić (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Majka Samra Fejzić (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)

Najteže i najizazovnije je bilo raditi u ratnim uslovima

Prim. dr. Mirsad Puzić već 25 godina radi u Općoj bolnici, a u razgovoru za Klix.ba ističe da je najteže i i najizazovnije bilo raditi u ratnim uslovima tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.

"Bolnica je bila potpuno porušena i sve vrijeme je bila pod granatama, ljekari i ostalo medicinsko osoblje stalno su bili u iščekivanju novih dešavanja. Dolazite na posao pod granatama, zabrinuti ste za svoj i život drugih ljudi. Međutim, tada je vladala potpuno druga dimenzija u kojoj su majke više vjerovale ljekarima i mislile da smo im mi jedini spas i utočište. Ljudi su bili mnogo bliži u ratu, a definitivno je teško opisati u kakvim smo sve uslovima radili - bez svijetla i vode, treba naglasiti da su nam tada mnogo pomagali građani koji su bili smješteni u bolnici", izjavio je prim. dr. Puzić.

Doktor naglašava kako su pomoć i zalaganje dr. Abdulaha Nakaša za vrijeme rata bili nemjerljivi te da je to čovjek koji je postavio temelje rada Opće bolnice.

Dr. Mirsad Puzić (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Dr. Mirsad Puzić (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)

Osoblje Ginekološkog odjela Opće bolnice u Sarajevu godinama se usavršavalo odlaskom na specijalizacije u kliničke centru na području bivše Jugoslavije, Austrije i Njemačke. Porodilište danas funkcionira prema svim modernim principima i kapaciteti zadovoljavaju sve evropske standarde u smislu prijema, obrade pacijentica, poroda prirodnim putem ili carskim rezom. Vremenom su se oba odjela u bolnici proširila, u smislu da je akušerski dio dobio dosta mlađeg i sposobnijeg kadra.

Doktor Nenad Mišeljić radi u bolnici 15 godina, a kada je počeo raditi porodilište je bilo malo, ali je prijem novih kadrova doprinio povećanju obima posla, odnosno broju pacijentica koje svakodnevno dolaze tražiti usluge.

Koncept "Baby Friendly Hospital" djeluje od 2005. godine

Na inicijativu UNICEF-a (WHO) 1991. godine stvorena je globalna strategija da se ispoštuje pravo djeteta na najveći dar prirode majčino mlijeko. Cilj je bio da se optimalnom prehranom poboljšaju uhranjenost, rast, razvoj i zdravstveno stanje, a time i preživljavanje novorođenčadi i male djece.

Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba

Ustanove koje uspješno prođu procjenu meritorne komisije Baby Friendly komiteta, promoviraju se u bolnice prijatelje beba (Baby Friendly Hospital). U svijetu je danas više od 20.000 bolnica u 156 zemalja promovirano u Bolnice prijatelje beba. Među njima je i Opća bolnica "Prim.dr. Abdulah Nakaš".

Također, od 8. augusta 2008. godine Odjeljenje za ginekologiju i akušerstvo započinje alternativni porod u vodi, na lopti i stočiću, a iste godine uvodi se i denzitometrija.