Zdravlje
95

Opasnost za kožu: Vlade žele regulisati rad solarija

Klix.ba
Nauka ima prilično jasan stav što se solarija tiče: brojne studije kažu da povećavaju rizik od raka kože, jer UV zračenja dodiruju dio kože koji je najosjetljiviji na ovu bolest. Pojedine zemlje diskutuju o tome da li bi se vlade trebale umiješati i zabraniti solarije, ili je to stvar ličnog izbora.

U nekim zemljama, poput Australije i Brazila, solariji su već zabranjeni, a nedavno je u Sjedinjenim Američkim Državama pokrenula rasprava o regulaciji ovih poslovnih objekata.

Nova studija istražila je stavove žena od 18 do 30 godina koje posjećuju solarije. Iako većina njih nije željela da se zabrane, studija je pokazala da bi korisnici voljeli da postoje ograničenja.

Neka od ograničenja uključivala bi zabranu korištenja solarija za djecu mlađu od 18 godina te jasna upozorenja o rizicima korištenja solarija koja bi korisnicima davalo osoblje solarija.

Ovo istraživanje moglo bi poslužiti kao smjernica donosiocima zakona u vezi sa solarijima. Kako potpunu zabranu podržava tek 10 posto ispitanika, malo je vjerovatno da će solariji biti potpuno ukinuti, ali za očekivati je da se, kako nauka daje nove dokaze o štetnosti vještačkog tamnjenja, donesu određena pravila i zabrane koje bi regulisale rad salona za tamnjenje.