Zdravlje
0

Ono si što tvoja mama jede

Sarajevo-x.com
Trudne žene koje u svoj organizam unose nezdravu hranu mogu očekivati da će njihovi potomci patiti od pretilosti i biti slabog zdravlja, tvrde eksperti.

'Gušenje' u čokoladi, keksima i čipsu može prouzrokovati trajne posljedice po nerođeno dijete, pokazala je nova studija o kojoj piše The Sun.

Posljedice podrazumijevaju prekomjerne kilograme, povećan nivo holesterola i dijabetes.

Doktorica Stephanie Bayol iz Kraljevskog veterinarskog koledža u Londonu ističe: "Veoma je važna ishrana majke u toku trudnoće, kao i dojenje novorođene bebe da bi dijete bilo zdravo u budućnosti."

Uvijek kažemo - ono si što jedeš. U ovom slučaju bi se moglo reći - ono si što tvoja majka jede.

Tim stručnjaka vjeruje da posljedice nezdrave prehrane majke mogu uticati na zdravlje djeteta sve dok ono ne postane odrasla osoba.

Istraživanje je provedeno i na životinjama, a i one su imale visok nivo glukoze i inzulina. Pa čak i kad su prebačeni na zdravu prehranu, problemi sa njihovim zdravljem su nastavljeni. Ostali su pretili, sa previše masnoće nakupljene oko bubrega.

"Trudnoća može biti težak period za mnoge majke, ali je važno da su svjesne kako njihova ishrana utiče na potomke," rekao je doktor Pat Goodwin.