Pomoć djeci i roditeljima
0

Online terapija za autističnu djecu

Sarajevo-x.com
Istraživači su dokazali da polovina autistične djece mogu napraviti veliki napredak ukoliko se liječe u ranoj fazi pojavljivanja bolesti.

Međutim, terapije za liječenje autizma mogu biti izuzetno skupe i pristup tretmanima nemaju mnogi. Iz tog razloga se mnogi roditelji nadaju da će online terapija koju je pokrenula kalifornijska organizacija za liječenje autizma Tarzana, biti uspješna.

Online terapija je inovacija koja roditeljima omogućava da nauče kako da pomognu svome autističnom djetetu. Online platforma će omogućavati i razmjenu iskustava, kao i osposobljavanje autistične djece za osnovne radnje.

Servis online terapije će na osnovu testa odrediti stepen autizma kod djeteta, a zatim predložiti terapiju, uključujući i roditelje u grupne i individualne terapije.

"Godinama smo radili terapiju individualno, ali sada želimo naše resurse staviti u širu i bolju upotrebu", rekao je profesor Adel Najdowski iz Centra za liječenje autizma i sličnih bolesti, prenosi portal Mashable.

Inače, autizam je najbrže rastući poremećaj kod djece, svako 110. dijete ima autizam, a više djece ima dijagnozu autizma, nego dijabetesa i karcinoma zajedno.