Iz zdravstvenih razloga
0

Oko 500 evropskih plaža treba izbjegavati

SRNA
Plivači bi trebalo da izbjegavaju oko 500 evropskih plaža, jezera i rijeka iz zdravstvenih razloga, objavila je danas Evropska komisija, poslije istraživanja na oko 20.000 lokacija.

Utvrđeno je da je od Atlantika do Mediterana, od Sjevernog do Crnog mora, 96 posto obalskih voda EU i 90 posto jezera i rijeka zadovoljavalo minimalne standarde kvaliteta u 2009. godini, navodi Komisija.

Evropska agencija za prirodnu sredinu objavila je izvještaj na internetskoj adresi <a class="text-lifestyle hover:underline" href="http://ec.europa.eu/environment/water/water-bathing/report_2010.html ">http://ec.europa.eu/environment/water/water-bathing/report_2010.html</a> sa analizom rezultata testova na 13.741 obalskih plaža i 6.867 lokacija za plivanje u unutrašnjosti.

Realizacija programa je kasnila, zbog čega 830 lokacija u Grčkoj nisu adekvatno provjerene, naglasili su autori izvještaja.

Online mape na adresi http://dataservice.eea.europa.eu/map/BathingWater/ daju plivačima detaljne informacije o stanju plaža ili voda koje namjeravaju da posjete.

U Francuskoj se nalazi 129 lokacija na kojima su testovi bakteriološke ispravnosti vode dali loše rezultate. Druga je Danska sa 68 ovakvih mjesta, a slijede Italija sa 56, Holandija sa 46 i Poljska sa 44 lokacije.

Španija, koja ima skoro jednak broj lokacija za plivanje kao Francuska, pala je na samo 15 testova, Britanija na 14, a Belgija na 11.