Ako prestanu pušiti
0

Oboljeli od raka pluća mogu udvostručiti šanse za život

Sarajevo-x.com
Osobe s rano otkrivenim rakom pluća mogu udvostručiti svoje šanse za preživljavanje ukoliko prestanu pušiti, podaci su nedavno obavljene studije.

Do sada je bilo posve malo dokaza da prestanak pušenja nakon otkrivanja raka pluća daje bilo kakve šanse za preživljavanje.

No, u nedavnoj studiji britanski naučnici su analizirali podatke iz deset prethodno obavljenih istraživanja, ispitujući koliko dugo su pušači poživjeli nakon što im je dijagnosticiran rak pluća.

Osobe koje su nastavile pušiti i nakon dijagnosticiranja raka imale su 29 do 30 posto šansi da požive do pet godina. No, oosbe koje su prestale pušiti nakon otkrivanja raka pluća imale su 63 do 70 posto šansi da požive duže od pet godina,

Rak pluća je jedna od veoma raširenih bolesti diljem svijeta i od ove bolesti svake godine umre ogroman broj ljudi. Samo sedam procenata pacijenata koji obole uspiju poživjeti do pet godina.

"Ovo istraživanje znači da ljudi nikada ne bi smjeli odustati od namjere da prestanu pušiti“, kazala je Amanda Parson, autorica studije, dodajući da osobe kojima je dijagnsticiran rak pluća trebaju prestati pušiti jer na taj način povećavaju šanse za život.

Ovo istraživanje je i na tragu toga kako pušenje uzrokuje rak. Naime, naučnici su potvrdili da duhanski dim i nikotin utječu na ubrzan razvoj raka pluća.

Naučnici će sada uraditi i daljna istraživanja jer vjeruju da podaci o tome kako cigare utječu na rak pluća mogu dovesti do novih tretmana liječenja ove bolesti.

Istraživanje je objavljeno u britanskom magazinu 'Medical'.

Vezani članci