Atkinsova dijeta je pogubna
7

Obilnim konzumiranjem mesa možete dobiti infarkt

Klix.ba
Žene koje praktikuju Atkinsovu dijetu mogle bi biti u opasnosti od dobijanja infarkta ili moždanog udara, tvrde istraživači.

Istraživanje je otkrilo da oni koji jedu ogromne količine proteina i gotovo nikako hranu bogatu ugljikohidratima, višestruko povećavaju rizik od infarkta.

Stručnjaci su zabrinuti zbog ovakvih rezultata te su pozvali žene da se pridržavaju uravnotežene prehrane i da ne izbacuju iz svog jelovnika krompir, hljeb, rižu i tjesteninu.

Istraživanje su zajedno radili ljekari iz Grčke i Švedske i trajalo je 15 godina, a u njemu je učestvovalo 43.400 žena u dobi od 30 do 49 godina.

One žene čija je prehrana sadržavala malo ugljikohidrata, ali je bila bogata bjelančevinama, su imale 28 posto rizika od srčanog ili moždanog udara. Međutim, istraživači u Atini su rekli i to da je vjerovatnoća da će zaista biti žrtve još uvijek veoma mala.

Omjer onih žena koje su imale srčani ili moždani udar, a jele su puno hrane bogate proteinima, je 10.000 naprema pet.

“Ovo samo pokazuje da moramo imati uravnoteženu prehranu. Ne trebate imati taj osjećaj da morate birati između ugljikohidrata i proteina. Potpunim izbacivanjem bilo koje vrste hrane nećete ništa postići. To vam neće pomoći da ostanete izdravi”, izjavila je Victoria Taylor iz Britanske fondacije za srce.

Atkinsovu dijetu, koju i danas mnogi primjenjuju, je osmislio specijalist za srce Robert Atkins, koji je inače umro od srčanog udara u 72. godini, odnosno 2002. godine.