Zdravlje
0

Obilježen Svjetski dan srca u Tuzli: Smanjiti faktore rizika za nastanak kardiovaskularnih oboljenja

Klix.ba
U organizaciji Klinike za kardiovaskularne bolesti Univerzitetsko kliničkog centra Tuzla danas je obilježen Svjetski dana srca.

Građani su imali priliku izmjeriti krvni pritisak i posavjetovati se sa stručnjacima iz ove oblasti. Kardiovaskularne bolesti srca zauzimaju prvo mjesto po smrtnosti u našoj zemlji, ali i u svijetu. Na to je upozorio i doc. dr. Elmir Jahić, načelnik Klinike za kardiovaskularne bolesti UKC Tuzla.

“Broj pacijenata od ove godine povećan je za 200 posto. Samim tim povećan je i broj procedura, što je vrlo signifikantno i vrlo značajno, što znači da u suštini naši pacijenti imaju neregulisanu šećernu bolest, imaju neregulisan krvni pritisak, naravno da se ne pridržavaju jednih temeljnih razloga zašto imamo ovako povećan priliv pacijenata, a samim tim i ovako visoku smrtnost“, rekao je Jahić.

Na veliki broj faktora rizika koji doprinose nastanku i razvoju kardiovaskularnih oboljenja, može se preventivno uticati, pa je i cilj same manifestacije promovisanje zdravog načina života i podizanje svijesti o prevenciji nastanka ovog oboljenja. Dobar put je smanjenje faktora rizika, odnosno promjena loših životnih navika.

Podršku organizaciji Svjetskog dana srca u Tuzli, Klinici za kardiovaskularne bolesti Univerzitetsko kliničkog centra u Tuzli dala je domaća kompanija Hemofarm.

“Podrškom obilježavanja Svjetskog dana srca Hemofarm, kao domaća kompanija daje svoj doprinos u jačanju svjesti javnosti o važnosti zdravog života, važnosti prevencije. Većinu kardiovaskularnih bolesti možemo spriječiti ili usporiti njihov nastanak smanjenjem faktora rizika, odnosno promjenom loših životnih navika,” kazao je Edin Omerović, stručni saradnik kompanije Hemofarm.

Kardiovaskularne bolesti godišnje odnesu blizu 18 miliona života, čime se nalaze u samom vrhu kada je riječ o smrtnosti oboljelih. Svjetski dan srca uspostavljen je od strane Svjetske kardiološke federacije s ciljem informisanja javnosti širom svijeta o opasnostima ove bolesti.

Pet savjeta za zdravo srce: ostavite cigarete, vježbajte 30 min dnevno, hranite se zdravo, smanjite prekomjernu tjelesnu težinu i redovno provjeravajte krvni pritisak, nivo masti i šećera u krvi.