Zdravlje
0

Novootkriveni gen nada za osobe koje pate od migrene

Klix.ba
Naučnici su korak bliže ka otkrivanju efektivnijeg tretmana za liječenje migrene nakon što pronašli genetskog krivca koji izaziva teške glavobolje.

Tim istraživača, među kojima je i žena koja je patila od migrene u mlađoj dobi, napravili su napredak u ovom području analizirajući dvoje porodice koje pate od migrena.

Otkrili su zajednički mutirajući gen koji je testiran na mišu a koji je značajno snizi prag bola.

Nadaju se da će otkriće dovesti do boljeg shvatanja šta uzrokuje migrene.

"Ovo je naš prvi pogled u crnu kutiju koju još ne razumijemo. Potreba za boljim tretmanom je ogromna, a ovo istraživanje nas vodi jedan korak bliže ka razumijevanju molekularni put boli kod migrene. Sada se mogu tražiti novi lijekovi", rekao je Louis Ptacek, istraživač i profesor neurologije na Univerzitetu Californija.

Naučnici su otkrili da mutacije utječe na produkciju enzima koji vodi brigu o vitalnim funkcija u mozgu i tijelu. Osim što drastično snižava prag boli, osobe postaju osjetljivije na kortikalno širenje depresije.

Za migrenu se ranije mislilo kako je uzrokuje vizuelna osjetljivost koja dolazi prije migrene, a uzrokuje je blještava svjetla i linije.

Ptacek je rekao kako postoje lijekovi, ali oni pomažu određenim osobama i u određenom periodu, te podvukao kako je potrebna za boljim tretmanom neophodna.

Migrene se najčešće počnu pojavljivati u mlađoj dobi, a 90 posto ih doživi migrenu prije 40. rođendana.

One izazivaju pulsirajuću i probadajuću bol u jednoj strani glave koja može trajati i po tri dana, također izaziva vrtoglavice, mučninu i iznimno jaku osjetljivost na svjetlosti glasne zvuke.