Zdravlje
0

Novi test upozorava na dijabetes

SRNA
Stručnjaci vjeruju da bi testiranjem nivoa pet aminokiselina u krvi dijabetes mogao da bude uočen desetak godina prije pojave prvih simptoma bolesti.

Zahvaljujući primjeni ove metode, američki naučnici mogli su da odrede kod kojih osoba će se pojaviti dijabetes tipa dva.

Istraživački tim sa Harvarda nada se da će ovaj test moći da se koristi za testiranje ljudi na rizik od razvoja dijabetesa ovog tipa, piše žurnal "Prirodna medicina". 

Uočavanje dijabetesa na vrijeme moglo bi da spriječi razvoj komplikacija, poput sljepila, bolesti srca, moždanog udara, otkazivanja bubrega ili amputacije udova.

Rizik od razvoja dijabetisa tipa dva, što je stanje u kojem tijelo ne proizvodi dovoljno insulina, povezan je sa prekomjernom težinom i nezdravom ishranom.

Doktorica Victoria King, iz britanskog udruženja za borbu protiv dijabetesa, kaže da održavanje normalne tjelesne težine i vođenje zdravog načina života mogu da odgode pojavu dijabetesa ili potpuno spriječe njegov razvoj.

Istraživanje je sprovedeno na 2.422 zdrava dobrovoljca, a 201 osoba kasnije je oboljela od dijabetesa. Naučnici su analizom nivoa aminokiselina ispravno utvrdili koje osobe spadaju u rizičnu grupu.
Stručnjaci, ipak, navode da je potrebno izvršiti dodatna istraživanja prije nego što ovaj test bude preporučen za opštu upotrebu.