Zdravlje
10

Novi test krvi upozorava 10 godina ranije na rizik od raka dojke

Klix.ba
Novi test krvi dat će rano upozorenje ženama na rizik od raka dojke čak iako nemaju nasljedne gene koji su povezani s ovom bolesti.

Istraživači su identificirali molekuralni "okidač" u uzorcima krvi koji povećavaju šansu od dobijanja raka dojke.

Marker je povezan sa BRCA1 genom raka dojke, ali pronađen je u onima bez mutacije koja bi razvila bolest. Rak dojke je u 10 posto slučajeva uzrokovan BRCA1 i BRCA2 genima koji se nasljeđuju od roditelja. Žena s genom BRCA1 ima 85 posto rizika da dobije rak dojke zbog čega ih dosta ukloni dojku radi prevencije.

U 90 posto slučajeva nije bilo jasno kako predvidjeti rak dojke kod osoba koje nemaju ove gene, sve do sada.

"Okidač" je dio procesa u kojem molekule koje djeluju na DNK uzrokuju gašenje ili aktiviranje gena.

"Identificirali smo epigentski potpis u ženi s mutiranim BRCA1 genom koji je povezan sa povećanim rizikom od odbijanja raka i malom šansom za preživljavanje. Iznenađujuće, pronašli smo isti potpis kod velikog broja žena koje nemaju BRCA1 mutaciju i bilo je moguće predvidjeti rizik od raka dojke godinama prije dijagnoze. Ova podatak je ohrabrujući jer pokazuje potencijal testa krvi da identifikuje rizik od raka dojke kod žena koje nemaju poznate predispozicije za mutaciju gena", rekao je profesor Martin Widschwendter sa Univerziteta u Londonu.

Ovo otkriće znači da bi žene ubuduće mogle jednostavnim testom krvi koji pokazuje DNK potpis otkriti da li imaju visoki rizik od razvoja bolesti raka dojke.

"Ukoliko ima tu vrstu potpisa tada može raditi sa ljekarima na istraživanju opcija koje će joj pomoći da preuzme kontrolu nad tim i to bi moglo promijeniti mnoge živote", rekao je dr. Matthew Lam iz udruženja Breakthrough Breast Cancer.

Rezultati su objavljeni na internetskom žurnalu Genome Medicine.