Efikasan i lagan za doziranje
0

Novi lijek za pacijente s nepravilnim radom srca

Sarajevo-x.com
Novi lijek je efikasan kao i postojeći lijekovi za liječenje pacijenata sa nepravilnim radom srca, ali ga je mnogo lakše uzimati, piše Telegraph.

Naučnici su rekli da novi lijek rivaroxaban ima iste efekte kao i warfarin, te da je efikasan u sprječavanju krvnih ugrušaka i smanjenju rizika od moždanog udara kod pacijenata sa atrijalnom fibrilacijom.

No, testovi novog lijeka su pokazali da ima manje sporednih efekata u odnosu na ostale lijekove, kao što je rizik od fatalnog krvarenja u mozgu, a lakše ga je i uzimati. Na rivanoxaban ne utječe način ishrane, kao ni drugi lijekovi, tako da pacijenta nije potrebno stalno pratiti i brinuti se da uvijek uzima preciznu dozu.

Istraživanje je obuhvatilo 14.000 pacijenata sa atrijalnom fibrilacijom, a obavljeno je na britanskom Univerzitetu Edinburgh i američkom Univerzitetu Duke.

"Poznato je da trećina pacijenata kojima treba warfarin uopće ne uzmaju ovaj lijek. To je uglavnom zbog toga što su previše slabi i ne mogu sami uzimati lijekove. Također, potrebno je redovno raditi testove krvi i pratiti doziranje. Novi lijek je također efikasan ali ga je lakše uzimati", rekao je profesor Keith Fox sa Univerziteta Edinburgh.

"Ovo važno istraživanje zapravo dodaje rivaroxaban na listu novih lijekova kojih je sve više, a koji su efikasni kao i warfarin, standardnu terapiju koja spriječava moždane udare kod ljudi sa atrijalnom fibrilacijom. Dodatna prednost je to što ne zahtijeva stalno liječničko nadgledanje pacijenta kao što je slučaj sa warfarinom. Vidjet ćemo da li će prednosti novog lijeka opravdati njegovu cijenu", izjavio je profesor Peter Weissberg, direktor Britanske fondacije za srce.