Istraživanje
0

Novi lijek koji oslobađa od želje za kaloričnim obrocima

Sarajevo-x.com
Britanski naučnici su otkrili hemikaliju koja smanjuje apetit i oslobađa ljude od želje za kaloričnim obrocima.

Supstanca koja se prirodno nalazi u tijelu bi mogla biti nova vrsta dijetalnog lijeka koji bi pomogao ljudima da smršaju bez mučnih posljedica, piše "Daily Mail".

Lijek bi trebao pomoći ljudima koji jedu iz zadovoljstva, a ne zato što su zaista gladni. Prema riječima naučnika sa Univerziteta u Manchesteru, lijek bi se mogao koristiti za liječenje alkoholičara i ovisnika o drogama.

Hemikalija koja se zove hemopresin utiče na centre u mozgu koji su aktivni kada neko uživa u jelu ili cigareti. Testovi su pokazali da hemopresin blokira ove centre tako što smanjuje uživanje u hrani.

Sintetički proizvod nazvan Rimonabant koji djeluje na mozak smanjujući osjećaj gladi je proizveden prije šest godina i prodavao se kao terapija protiv gojaznosti.

Međutim, uočeno je da povećava rizik od depresije i suicidalnih misli pa je povučen sa tržišta.

Dr. Garron Dodd koji je vršio istraživanja vjeruje da hemopresin može potisnuti osjećaj gladi bez neželjenih efekata.

Testiranja su izvršena na laboratorijskim miševima i dokazano je da hemopresin smanjuje njihov apetit.

Također, hemikalija nije imala nikakve sporedne efekte u vidu promjene ponašanja miševa. Naučnici su istoj grupi miševa dali sintetičku formu hemikalije koja je imala isti efekat.

"Iako je lijek siguran, još uvijek nije spreman za ljude. Ovo otkriće pokazuje kako mozak kontroliše apetit i pomaže razvijanju terapije protiv gojaznosti. Pokušati ćemo otkriti kako navesti mozak da proizvodi više hemopresina", izjavio je dr. Dodd.