Zdravlje
0

Novi izum nudi brzo i bezbolno gubljenje viška kilograma

Sarajevo-x.com
Naučnici su dizajnirali novi uređaj koji zamrzne neželjeno salo kako bi se uklonio "pivski stomak" i naslage oko struka, piše "Daily Mail".

Uređaj se promoviše kao bezbolna alternativa liposukciji, a sastoji se od flastera sa gelom koji se zalijepi na dijelove tijela na kojima se nalaze masne naslage. Flaster zamrzava ćelije masnog tkiva koje izumiru. Tijelo potom reasorbira masno tkivo i izbacuje ga kroz nekoliko mjeseci, što čovjeka čini mršavijim.

Uređaj "CoolSculpting" košta oko 96.000 eura. Liposukcija je inače unosan posao za kozmetičke hirurge, te je postala popularnija od zahvata povećanja grudi.

Tretman košta 960 eura što predstavlja četvrtinu cijene liposukcije i traje jedan do tri sata. Prednost ovog tretmana je i to što nije invazivan i što se može obaviti čak i tokom pauze za ručak.

Uređaj su dizajnirali naučnici iz kompanije "Zeltiq" u Kaliforniji. Oni su saznali da se masno tkivo zaledi na temperaturama ispod nule, dok ostala tkiva tu temperaturu mogu podnijeti tako da tretman ne ostavlja negativne posljedice. Vlasnik komanije Mutchell Levinson je rekao da su pacijenti nadgledani tokom tri godine te da se u tom periodu masno tkivo nije vratilo. Jedan tretman je obično dovoljan, a za veći stomak i masno tkivo na donjoj strani ruku su ponekad potrebna i dva tretmana.

Dizajneri tvrde da je uređaj namjenjen isključivo ljudima koji imaju manje probleme sa viškom tjelesne težine, te da nije preporučljiv za tretiranje gojaznosti.

Britanka Debbie Scott (60) je bila u Parizu na ovom tretmanu. Ona je opisala cijeli proces relativno neugodnim ali ne i bolnim. Prilikom doticanja tretiranih dijelova tijela, Debbie je osjećala utrnulost koja je vremenom prošla, a masne naslage su nestale.

Naučnici iz kompanije "Zeltiq" su također dizajnirali laser koji uništava ćelije masnog tkiva oko struka i prepona.

Laser stvara male pore u membranama ćelija koje omogućavaju istjecanje njihovog sadržaja što uzrokuje odumiranje. Tretman traje 40 minuta i izvodi se tri puta sedmično tokom dvije sedmice.