Zdravlje
0

Nove metode: Besplatno testiranje trudnica na Zika virus

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
U New Yorku je organizirano besplatno testiranje na virus Zika za trudnice koje su imale nezaštićeni seks s partnerom koji je putovao na područja zaražena ovim virusom.

Država već nudi testiranje za trudnice koje su u trudnoći putovale na području gdje ovaj virus "kruži", kao i za muškarce i djecu koji su putovali na ugrožena područja.

Samo jedna od pet osoba zaraženih virusom Zika će razviti simptome, koji su obično blagi, ali postoje izvještaji o povećanom broju rođenja djece s defektom, poznatim kao mikrocefalija.

Mnogo činjenica ostaje nepoznato o virusu, uključujući i to da li zaista izaziva mikrocefaliju. U Brazilu je do sada potvrđeno više od 640 slučajeva bolesti i smatra se mjestom gdje je problem najizraženiji. U ovoj zemlji se istražuje više od 4.200 dodatnih sumnjivih slučajeva na mikrocefaliju. Svjetska zdravstvena organizacija također savjetuje trudnicama da ne putuju u područja gdje je Zika virus aktivan.

Margaret Chan, generalna direktorica Svjetske zdravstvene organizacije, kazala je novinarima da je mikrocefalija prilikom rođenja, samo jedna od abnormalnosti povezana s Zika virusom. Ostalo uključuje smrt, retardaciju i povrede nervnog sistema.

Zdravstveni odjel u New Yorku radi s lokalnim zdravstvenim službenicima i područjima u kojima žive vrste komaraca koje bi mogle potencijalno nositi virus Zika. U Centralnoj i Južnoj Americi virus uglavnom prenosi vrsta komarca Aedes aegypti, koji nije prisutan u New Yorku, ali postoje srodne vrste, kao što su Aedes albopictus, mada istraživači nisu sigurni da li on može prenositi virus.