Zdravlje
0

Nova procedura u transplantaciji pluća spasit će desetke hiljada života

Klix.ba
Naučnici su otkrili da pluća mogu živjeti i do četiri sata nakon čovjekove smrti. Ovo otkriće moglo bi spasiti desetke hiljada pacijenata koji čekaju transplantaciju organa.

U eksperimentu vrijednom četiri miliona dolara istraživači sa Univerziteta u Sjevernoj Karolini uspjeli su "oživjeti" pluća iznenadno preminulih osoba, tako što su, u roku od sat vremena nakon smrti, upumpali zrak u pluća.

Stručnjaci predviđaju desetke hiljada transplantacija više samo u SAD-u i Velikoj Britaniji, a eksperiment je utabao put i za testiranja na drugim organima.

Hirurzi su ranije smatrali da se organi osoba preminulih iznenadnom smrću ne mogu koristiti za transplantaciju. Budući da samo dva do tri posto osoba umre u okolnostima pogodnim za donaciju organa, transplantacije pluća su veoma rijetke i ljekari često kažu pacijentima da ne gaje previše nade.

Novi postupak mogao bi znatno smanjiti listu čekanja i spasiti hiljade života svake godine.

U nizu eksperimenata ljekari su otkrili da pluća ostaju održiva jedan do četiri sata ukoliko su ventilirana. Trenutno je iskoristivo samo 15 do 20 posto doniranih pluća, obično zbog oštećenja nastalih tokom hospitalizacije pacijenta.

"Ukoliko uspijemo ventilirati pluća u roku od sat vremena te ih izvaditi za sat ili dva i ohladiti, moći će se transplantirati bez problema", saopćili su naučnici.