Zdravlje
0

Nova nada za osobe koje pate od migrene

Sarajevo-x.com
Milioni ljudi koji pate od migrene su danas dobili novu nadu nakon što su naučnici otkrili gen koji je odgovoran za ovo bolno stanje, piše "Daily Mail".

Otkriće gena je podsticaj za razvoj novih lijekova za borbu protiv migrene i potvrda da je ovo stanje nasljedno.

Naučnici sa Univerziteta u Oxfordu su otkrili gen po nazivom "tresk" kod porodica čiji članovi pate od migrene.

Kada gen mutira, on lakše uključuje centre za bol u mozgu što za posljedicu ima jake glavobolje.

Jedna od četiri žene i jedan od dvanaest muškaraca pate od migrenskih glavobolja.

Napad migrene mogu izazvati alkohol, stres, fluorescentno svjetlo,čokolada, crno vino i kofein.

Svjetska zdravstvena organizacija ocjenjuje migrenu kao uzrok invaliditeta širom svijeta i kao jedan od težih neuroloških poremećaja u Evropi.

"Napravili smo važan korak naprijed u razumijevanju migrene i načina na koji se ona nasljeđuje. Prethodna istraživanja su identificirala dijelove DNK koji povećavaju rizik od migrene ali nisu otkrila gene koji su odgovorni za poremećaj. Ono što smo mi saznali je da migrena ovisi o toga da li se u nekim regijama mozga neki živci lako pobude, a to nam omogućava da se bolje borimo sa migrenom i olakšamo život osobama koje pate od ovog poremećaja" riječi su vođe istraživanja dr. Zameel Cader.

U jednom od šest slučajeva, migreni prethodi takozvana "aura". Aura je simptom koji predstavlja blješteća svijetla, slijepe tačke, poteškoće pri fokusiranju i percepciji objekata kao da se gledaju u odrazu polomljenog ogledala.

Tokom faze glavobolje, osobe osjećaju pulsirajuću bol jedne strane glave, osjetljive su na svjetlost i zvuk, imaju mučninu i želju da leže u zamračenoj sobi. Teži napadi traju i po nekoliko dana.

Jedna od dvije osobe koje pate od migrene kaže da vjeruje da promjene vremena također mogu potaknuti napad migrene.

Prošlogodišnje istraživanje na Univerzitetu Harvard je pokazalo da su pad atmosferskog pritiska i povećanje temperature faktori koji uzrokuju napad migrene.

Broj osoba koje dolaze u bolnice zbog jakih glavobolja se povećava za 7,5% svakim povećanjem temperature za pet Celzijusovih stepeni tokom 24 sata.

Dva ili tri dana niskog atmosferskog pritiska također negativno utiču na pacijente koji iamju jake glavobolje.

Pravi uzroci migrene su još uvijek misterija, iako ih neka istraživanja povezuju sa hormonalnim promjenama.

Neki naučnici tvrde da pad atmosferskog pritiska smanjuje količinu kisika u krvi. Manja količina kisika uzrokuje širenje krvnih sudova u mozgu zbog čega se javlja trajni bol.

Drugi špekulišu da pad atmosferskog pritiska zapravo utiče na tekućinu koja štiti mozak unutar lobanje, što rezultira povećanim pritiskom na moždano tkivo.