Zdravlje
33

Ništa nije nemoguće: Tao Porchon Lynch (96) je najstarija instruktorica joge na svijetu

Klix.ba
Kažu kako joga transformiše naše tijelo, um i duh, te nam dugoročno pomaže da ostanemo zdravi i jaki. Pravi primjer za to je svakako 96-godišnja Tao Porchon Lynch.

Lynch je nastarija poznata instruktorica joge na svijetu, a u Guinessovu knjigu rekorda je ušla 2012. godine. U novom videu za Barcroft TV, Lynch, koja se bliži 100. rođendanu, otkriva tajne ostajanja u odličnoj formi tijela, uma i duha.

"Imam 96 godina i samo plešem i radim jogu!", kaže Lynch.

Gotovo 45 godina ona je provela putujući svijetom, podučavajući druge transformacijskoj moći joge. I dan danas radi kao instruktorica joge na Westchester Institututu za jogu u New Yorku koji je osnovala 1982. godine.

"Nemoguće ju je opisati riječima. Ono što se dešava kad ste u njenom prisustvu je transformacija vaših mogućnosti u realnost", pojašnjava jedna od njenih učenica, Andrea Kurtz.

Lynch je imala priliku da radi i u entertainment industriji. Za vrijeme četrdesetih i pedesetih godina prošlog stoljeća, radila je kao glumica u Americi, Engleskoj i Francuskoj. Također, pisala je scenarije i producirala dokumentarce.

"Ovakva sam bila od djetinjstva. Toliko je toga za uraditi, a ako svoje vrijeme provedemo sjedeći, ništa nećemo postići", kaže ova nevjerovatna žena.

"Ništa nije nemoguće. Šta god da želite raditi u svom životu, samo znajte da su svi odgovori unutar vas samih. I ne dajte drugima da vam govore kako starite!", poručuje.

Mnogi stručnjaci iz oblasti joge stariji od 50 godina istaknuli su brojne blagodati koje m ona donosi.

Npr, 61-godišnja Patricia Walden, zvijezda popularnog DVD-a za vježbanje "Yoga For Beginners" kazala je kako joj joga pomaže da "vrati vrijeme".

"Ponekad se probudim ukočena i pitam se kako će se moje tijelo osjećati ako uradim most. Ali onda počnem vježbati i zaboravim da imam 62 godine. Za samo dvadeset minuta vježbe, već se osjećam mlađe. U tome je moć joge – ona vas zaista čini mlađima!", kaže Walden.