Zdravlje
41

Nije istina da treba jesti za dvoje: Polovina trudnica se udeblja više nego što trebaju

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Jedna od najvećih zabluda u vezi trudnoće jeste ona kako trudnice trebaju "jesti za dvoje", budući da u sebi nose još jedno živo biće. Iz tog razloga većina žena u trudnoći dobije suvišne kilograme kojih se nakon poroda zna biti iznimno teško riješiti i koji mogu predstavljati ozbiljnu smetnju za zdravlje žene.

Skoro polovica žena se za vrijeme trudnoće udeblja više nego što bi trebalo.

Preporuke Američkog medicinskog instituta su sljedeće: ukoliko je žena normalne težine, ne preporučuje se da se udeblja više od 15 kilograma. Ukoliko već ima prekomjernu težinu, ne bi se trebala udebljati više od 11 kilograma, a ukoliko je i prije trudnoće bila gojazna, u trudnoći se ne bi trebala udebljati više od devet kilograma.

Potreba za većim unosom kalorija i dodatne energije za bebu, u vidu ugljenih hidrata i masti, počinje tek u četvrtom mjesecu trudnoće, kada se dnevne potrebe trudnice povećavaju za 340 kalorija. Za vrijeme 7, 8 i 9. mjeseca trudnoće, potreba za kalorijama je veća za 450 kalorija nego prije trudnoće.

Ukoliko uzmemo u obzir da prosječna dnevna kalorijska vrijednost za žene iznosi oko 2.000 kalorija, onda nam je jasno u kolikoj je mjeri besmislen mit o "jedenju za dvoje" tokom trudnoće.

Ipak, od početka trudnoće raste potreba za nutritivnim tvarima, a trudnice imaju povećanu potrebu za proteinima, kalcijem, cinkom, vitaminom B2, željezom, folnom kiselinom i jodom. Iz tog razloga stručnjaci savjetuju suplementaciju vitamina i minerala ili pak zadovoljenje dnevnih potreba kroz nutritivno bogatu prehranu koja će omogućiti unos prijeko potrebnih nutrijenata, a neće se bazirati isključivo na praznim kalorijama i ugljikohidratima kojih je puna brza, nutritivno siromašna hrana.

Stručnjaci savjetuju da je i u toku trudnoće, kao i uvijek i u svemu, potrebno pridržavati se pravila "zlatne sredine", tj. jesti svega pomalo i ničega previše.

Trudnicama se savjetuje da jedu redovno, umjerene količine raznovrsnih namirnica, te što više povrća i voća koje je bogato vitaminima neophodnim za razvoj ploda.

Pored toga, potrebno je, ukoliko ne sasvim izbaciti, onda barem pripaziti na količinu namirnica kao što su pržena hrana, industrijske prerađevine, razni slatkiši i grickalice, kafa, alkohol, te zapakovana hrana puna štetnih aditiva i konzervanasa.