Zdravlje
146

New Life IVF centar: Humana podrška u liječenju neplodnosti u BiH

Klix.ba
Na prvom Ženskom sajmu održanom 30. i 31. maja ove godine u sarajevskoj Skenderiji, ostvaren je značajan doprinos liječenju neplodnosti u Bosni i Hercegovini gdje su tom prilikom za sve posjetioce omogućene besplatne konsultacije sa vodećim stručnjacima iz oblasti ginekologije, akušerstva i vantjelesne oplodnje.

Dr. Ali Mesut, Nursen Mesut Ph.D i Dr. Berrin Karakuy su tokom dva dana sajma razgovarali sa preko 100 pacijenata sa različitim zdravstvenim problemima.

"Drago nam je da smo, evo na ovaj način putem konsultacija uspjeli razgovarati sa mnogobrojnim pacijentima koji su posjetili naš štand. Svoja znanja i iskustva smo tokom ova dva dana stavili na raspolaganje svim građanima ove divne države, iako vjerujemo da svi nisu stigli posjetiti sajam. Nažalost moram spomenuti da je nemali broj bračnih parova koji se još uvijek ne žele usuditi na taj korak i potražiti stručnu pomoć ljekara. Zbog toga nastojimo na što bezbolniji način učiniti dostupnim svaku vrstu konsultacije za sve one koji sumnjaju da imaju određene simptome moguće neplodnosti“, istakla je ovom prilikom doktorica Berrin Karakuy.

Dr. Ali Mesut je naglasio kako je finansijska strana elemenat koji predstavlja jednu od osnovnih prepreka za medicinske intervencije ovakvog tipa.

"Nažalost, koliko sam imao prilike zaključiti, situacija u Bosni i Hercegovini uzrokovana ratnim dešavanjima, dug period oporavka privrede i drugi socijalni aspekti ne olakšavaju svim pacijentima izvođenje određenih tretmana liječenja neplodnosti koji su, opet naglašavam, još uvijek najprihvatljiviji u Bosni i Hercegovini u odnosu na zemlje okruženja. Nadamo se da će u budućnosti zdravstveni fondovi putem zakonskih regulativa participirati na određene načine i pomoći građanima da na ovaj način postanu roditelji i formiraju sretne i zdrave porodice“, naglašava Dr. Mesut.

Posljednjeg dana sajma, pred mnogobrojnom publikom, prijavnica sretnog para Čolak Aldine i Samira izvučena je kao dobitna čime su stekli pravo na besplatan tretman vantjelesne oplodnje sa pripadajućim terapijama.

"Čudo se desilo i hvala dragom Bogu. Hvala klinici New Life IVF Centar i divnim doktorima koje smo danas upoznali kao i cijelo osoblje. Želim vam svu sreću svijeta, kao i nama da nam vi ako Bogda imate što više uspjeha jer vi ste naša nada i budućnost“, kazala je Aldina Čolak.

Menadžer klinike Zejd Šoto izrazio je zadovoljstvo činjenicom da će stručnjaci IVF centra bez naknade pomoći jednom bračnom paru da postanu roditelji.

"Drago nam je da smo uspjeli obradovati nekoga. Nadam se uspješnom IVF postupku i pozitivnom beta testu, te još jednom u ime osoblja klinike i u svoje ime želim čestitati sretnim dobitnicima", izjavio je Šoto.