Velika Britanija
0

Nepoznati poremećaj dječaku oduzeo moć govora

Sarajevo-x.com
Mackenzie Fox-Byrne
Mackenzie Fox-Byrne
Šestogodišnji dječak iz Velike Britanije Mackenzie Fox-Byrne je jedina osoba na svijetu koja pati od genetskog poremećaja zbog kojeg uopće ne može govoriti. Ljekari su ostali zbunjeni kad su rezultati pokazali da se radi o mutaciji gena koja nikad prije nije viđena.

Dakle, o njegovom stanju se malo zna, što znači da Mackenzie ima dodatni dio hromozoma u svakoj ćeliji, a takav poremećaj još nije dobio ni ime, piše Daily Mail.

Njegova majka, Sharon, prva je primijetila da nešto nije u redu kad je dječakov razvoj postao sporiji nego kod njeno drugo dvoje djece u tom dobu, Kamare (14) i Katie (12).

Kad je imao tri mjeseca Mackenzie je mogao podići glavu iz svog krevetića, ali je teško držao hranu i imao je problema sa spavanjem.

Sharon je ostala šokirana kad su joj telefonom iu klinike u Southamptonu saopćili da se radi o jedinstvenom slučaju, ne mogavši joj kazati kakvo će stanje njenog sina biti u budućnosti.

U ovom trenutku on ne može govoriti, ima malu mišićnu masu, još uvijek obavlja nuždu u pelene i nema osjećaj za opasnost. Također, ima poteškoće u učenju, njegovo mentalno stanje je kao kod dvogodišnjaka i ide u specijalnu školu u Shrewsburyju.

"Uprkos svemu, on je tako drag dječak. Uvijek mi šalje poljupce i voli spavati pored mene, jer ima probleme sa spavanjem", kaže Sharon koja sa svojim partnerom Andyjem živi u Shropshireu.

Ona je istakla kako se nada da će njen sin jednog dana biti bolje i moći normalno živjeti, iako zna da je vjerovatnost da se to dogodi vrlo mala.

Liječnica Karen Temple je pojasnila kako se laički može posmatrati dječakovo stanje s dodatnim hromozomima u svakoj ćeliji.

"To vam je kao da zamislite da je neko zrno dio hromozoma. Kod njega, tu su još dva dijela hromozoma, što nije uobičajeno", rekla je Temple dodajući kako će pokušati na vrijeme predvidjeti šta će se dalje dešavati u vezi s tim, kako bi mogli pomoći dječaku.