Sačuvajte zdravlje
0

Nemojte jesti brzo ukoliko želite sačuvati vitku liniju

Sarajevo-x.com
Ukoliko brzo jedete imate velike šanse za gojaznost, pokazuje nova studija. U istraživanju objavljenom u žurnalu Američke dijetetske asocijacije naučnici su dokazali da su debljanju najsklonije žene u dobi od 40 do 50 godina koje brzo jedu.

Ovo istraživanje je obavljeno i u Japanu, na Univerzitetu u Osaki koje je testiralo 3.000 ljudi. Prema rezultatima, 85 posto ljudi su skloniji debljanju ukoliko brzo jedu, a žene su dvostruko sklonije debljanju nego muškarci.

Kada brzo jedemo, to nadjačava naše mehanizme za probavu i signalizira mozgu da smo već siti. Zatim nervi šalju mozgu poruku da stomak treba da se proširi. Kao rezultat dobijemo želudac koji ima usporen metabolizam i proširen prostor za primanje hrane što je sigurna formula za debljanje.

Naučnici su otkrili da treba oko 20 minuta otkako počnete jesti da poruka da trebate prestati jesti stigne do mozga. Toliko naš mozak procjenjuje da je dovoljno da se čovjek snabdije potrebnim hranljivim materijama i vitaminima.

Istraživači savjetuju da je i duže žvakanje preporučljivo jer olakšavamo želucu varenje hrane. Ukoliko brzo jedemo, a pri tome gutamo hranu, stomak će se opteretiti i slabit će njegova funkcija, prenose strani mediji.