Zdravlje
0

Nemasna hrana opasna za djecu

Sarajevo-x.com
U vrijeme kada se mnogo govori o debljanju, pretilosti, često se dešava da roditelji uvode nemasni način ishrane za svoju djecu. Broj pretile djece se udvostručio u posljednjih 10 godina, no druga krajnost mogla bi biti još pogubnija, jer djeci su potrebne masnoće da bi se pravilno razvijali.

Dobro je poznata činjenica da su "dobre" masnoće, poput maslinovog i suncokretovog ulja, presudne za ispravan rast i razvoj djeteta. Ipak, činjenica da je 25% djece u SAD predebelo, mnoge roditelje tjera na očajničke poteze.

Ipak, nova istraživanja pokazuju da djeca brže sagorijevaju kalorije negoli odrasli, tako da gube i masnoću znatno brže. To znači da roditelji ne bi trebali biti ekstremni u svojim odlukama da hrane djecu "zdravo".

"Djeci su potrebne masne kiseline, omega 3 kiseline te vitamini A, D i E koji su topivi u mastima, a zaduženi su za rast, razvoj i vid.

Zbog konstantnog ponavljanja problema pretilosti te utjecaja medija i marketinga, postoji rizik da bi roditelji mogli stvoriti lošu sliku o masnoćama i izbaciti ih iz dječije ishrane. Zato je na kraju važno napomenuti da 35% dnevnog unosa kalorija treba bi biti od nezasićenih masnoća.