Zdravlje
44

Nekoliko šoljica kafe dnevno za zdravo srce

Klix.ba
Ispijanje nekoliko šoljica kafe dnevno može pomoći u sprečavanju začepljenja arterija, što je jedan od glavnih faktora srčanih bolesti, kazali su korejski istraživači.

Stručnjaci su ispitali 25.000 žena i muškaraca koji su svakodnevno podvrgnuti rutinskim zdravstvenim pregledima na svom poslu. Radnici koji su pili veću količinu kafe (tri-pet šoljica dnevno) nisu imali rane znake srčanih bolesti. Ova otkrića ponovo su pokrenula debatu o tome da li je kafa dobra za srce.

Dosta je konfuzije prisutno kada je u pitanju efekt kafe na zdravlje srca. Neke studije ukazale su na to da konzumiranje kafe može biti povezano s faktorima koji uzrokuju srčane bolesti, kao što je povećanje holesterola ili pritiska, dok druge studije tvrde da upravo kafa može pružiti zaštitu srcu.

No, ovo posljednje istraživanje koje je urađeno u Južnoj Koreji, a objavljeno u žurnalu "Heart", pokrenulo je novu debatu.

Tokom istraživanja, medicinski stručnjaci koristili su medicinske skenere kako bi procijenili zdravlje srca. Tražili su bilo kakvu bolest arterija koje snabdijevaju srce krvlju. Kod bolesti srca koronarne arterije se začepe zbog nakupljanja masnoća na njihovim zidovima.

Skeniranjem su tražene male količine kalcija na zidovima koronarnih arterija, što bi bio prvi znak nastanka bolesti. Nijedan uposlenik nije imao znake bolesti srca, ali su kod jednog od 10 uposlenika pronađene naslage kalcija. Rezultate su poredili sa rezultatima uposlenika koji svakodnevno piju kafu, a u sve su uračunati i faktori povezani s pušenjem, vježbanjem i porodičnom historijom s poblemima srca.

Utvrdili su da ljudi koji piju nekoliko šoljica kafe dnevno imaju manje naslaga kalcija u koronarnim arterijama u odnosu na ljude koji ne piju kafu.

Kafa sadrži stimulant kofein, kao i druge sastojke, ali nije jasno da li utječe dobro ili loše na tijelo.