Istraživanje
1

Nekoliko minuta nakon ispušene cigarete nastaje šteta u organizmu

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Pušenje oštećuje ljudsko tijelo samo nekoliko minuta nakon konzumiranja cigarete, tvrde američki naučnici.

Nedavno objavljena studija pokazuje da bi pušači zaista trebali početi razmišljati o tome da se odreknu ružne navike. Naime, istraživanje je pokazalo da se hemikalija koja uzrokuje rak formira jako brzo nakon konzumiranja cigarete.

Studija je objavljena u žurnalu Chemical Research in Toxicology, a naučnici tvrde da njihova studija još jednom dokazuje da nikada nije kasno prestati pušiti.

Već dugo je poznato da pušenje izaziva bolesti srca, rak, te plućne bolesti. Novim istraživanjem je dokazano da šteta u ljudskom organizmu nastaje samo nekoliko trenutaka nakon što ispušite prvu cigaretu.

U studiji je učestvovalo 12 volontera kod kojih je praćen nivo policikličkih aromatskih ugljikovodika (PAU) nakon što konzumiraju cigaretu.

Istraživanje je pokazalo da je potrebno svega 15 do 30 minuta nakon konzumiranja cigarete da hemikalija počne utjecati na tijelo i uništavati DNK.

Naučnici su istakli da bi studija trebala biti upozorenje svim pušačima, ali i onima koji bi to mogli postati.

"Svi znaju da pušenje uzrokuje rak pluća, ali ova studija pokazuje da taj proces ne počinje za 30 godina već za samo 30 minuta", kazao je Martin Dockrell, direktor istraživačkog centra Ash, prenio je BBC.

Dockrell je dodao da nikada nije kasno prestati pušti, ali što prije to je bolje.