Zdravlje
0

Neke web stranice o raku dojki šire netačne informacije

Sarajevo-x.com
Pet posto web stranica koje se bave rakom dojki imaju greške, sa upustvima o alternativnim i dodatnim lijekovima koji su najčešće netačni. Istraživači su pronašli 41 netačnu tvrdnju na 10 internet stranica, što predstavlja 5,2 posto od 343 pregledanih web stranica, piše BBC.

“Naša preporuka pacijentima je da budu skeptični, da budu sigurni da pročitani tekst nudi rješenja primjenjiva njihovom stanju, te da ne poduzimaju ništa prije savjetovanja sa liječnikom“, savjetuje doktor Funa Meric-Bernstam koji je vodio istraživanje.

Prema istraživanju objavljenom u časopisu Cancer, doktor Meric-Bernstam i njegove kolege nisu mogli da pronađu lak način obilježavanja netačnih stranica.

Većina posjetilaca nalazi informacije online koristeći generalne pretraživače umjesto medicinskih stranica ili portala, te većina pogleda samo prvu stranicu sa rezultatima upita.

Tim istraživača, koristeći pet popularnih pretraživača Google, Yahoo Directory, Alta-Vista, Overture i AllTheWeb, pregledao je 343 web stranica, te kod jedne od 20 pronašao greške. Pronađene je 41 netačna izjava na 18 web stranica ili 5,2 posto od ukupnog broja pregledanih web stranica.

Stranice sa dodatnom ili alternativnom medicinom su, prema procjeni, za 15 posto sadržavale lažne ili pogrešne informacije o medicini i zdravlju, piše u izvještaju.