Oprez
0

Nedostatak vitamina D kod novorođenčadi povećava rizik od šizofrenije

Sarajevo-x.com
Novorođenčad sa niskim nivoom D vitamina imaju mnogo veće šanse za razvoj šizofrenije u kasnijem životnom dobu, piše "Daily Mail".

Naučnici iz Instituta za mozak u Queenslandu u Danskoj su uzeli uzorke krvi beba u sklopu rutinskog pregleda novorođenčadi. Potom su uporedili koncentraciju vitamina D kod zdravih beba i onih koje su kasnije oboljele od šizofrenije. Istraživanjem je utvrđeno da kod beba sa niskim nivoom D-vitamina postoji dvostruko veći rizik za razvoj ovog poremećaja.

Vitamin D se uglavnom pomoću sunčeve svjetlosti stvara i apsorbuje u organizam preko kože. Riblje ulje je također bogat izvor ovog vitamina.

Nizak nivo vitamina D je česta pojava kod novorođenčadi širom svijeta. Bebe rođene zimi također imaju veću šansu da obole od šizofrenije, zaključili su naučnici.

"Još uvijek moramo vršiti dodatne analize koje se odnose na povećanje nivoa vitamina D u organizmu trudnica u cilju prevencije razvoja šizofrenije kod novorođenčadi", rekao je istraživač prof. John McGarth.

McGarth je rekao da je jaka veza između vitamina D i normalnog rasta kostiju poznata odavno, a sada je otkriveno i da je ovaj vitamin veoma važan za razvoj zdravog mozga. Prema njegovim riječima, ovo otkriće predstavlja veliki korak naprijed.

Njegov kolega, dr. Darryl Eyles, kaže da je vitamin D prijeko potreban za rast ćelija i funkcioniranje organizma, pa tako nije iznenađenje da njegov nedostatak negativno utiče na razvoj mozga.

Šizofrenija je slabo istražen poremećaj. Obično se javlja kod adolescenata. Najčešći simptom su halucinacije. Osobe koje pate od ovog poremećaja najčešće nemaju podvojenu ličnost i rijetko su agresivne.