Zdravlje
23

Ne potiskujte emocije ako želite dug život

Klix.ba
Potiskivanje emocija može jako negativno da se odrazi na vaše zdravstveno stanje, potvrdila je nedavno provedena studija. Naime, istraživanje je pokazalo da osobe koje ne izražavaju svoje osjećaje već ih "gomilaju" u sebi, imaju tri puta veći rizik da umru u ranoj životnoj dobi.

Američki naučnici otkrili su da je rizik od prerane smrti za 35 posto veći kod osoba koje sakupljaju emocije i osjećaje u sebi i ne govore o tome kako se osjećaju i šta misle. Utvrđeno je da te osobe najčešće pate od bolesti srca ili obolijevaju od raka.

U istraživanju koje su naučnici s Harvarda objavili u žurnalu Psychosomatic Research istaknuto je da je sakupljanje emocija i zadržavanje u sebi mnogo opasnije nego što se pretpostavljalo da jeste.

Pretpostavlja se da osobe koje negativne emocije zadržavaju u sebi odušak traže u cigaretama, alkoholu ili hrani te zbog toga imaju veći rizik od prerane smrti. Razlog zbog kojeg ti ljudi umiru mlađi, nego osobe koje ispoljavaju emocije, je i u tome što su izloženiji stresu.