Zdravlje
0

Ne postoje dokazi da vitamin D sprečava prehladu

Klix.ba
Naučnici kažu da ne mogu pronaći nikakav dokaz koji ukazuje na to da konzumiranje suplemenata sa vitaminom D sprečava prehladu.

Tim naučnika sa Novog Zelanda je napravio test po zlatnim standardima kako bi vidjeli kakav utjecaj imaju suplementi. Tim je uradio nasumični placebo kontrolisani eksperiment.

Rezultati su pokazali da je grupa od 161 osobe, koja je uzimala suplemente sa vitaminom D, imala skoro isti broj prehlada kao i grupa od 161 osobe koje su uzimale lažne pilule.

Ipak, neki naučnici se ne slažu sa ovim rezultatima.

Profesor Ronald Eccles iz Centra za prehlade na Univerzitetu u Cardiffu kaže da vitamin D imunom sistemu može dati potrebnu snagu za vrijeme zime, kada su rezerve ovog vitamina male.

"Vjerujem da postoji dovoljno dokaza da je vitamin D od vitalnog značaja za imuni sistem. Suplementi mogu pomoći imunom sistemu tokom zime, kada se uočava nedostatak vitamina D. Suplementi nemaju isti utjecaj na sve ljude, jer su imunološki sistemi različiti kod svakoga", rekao je Eccles.

Većina vitamina D se dobija prilikom izlaganja kože sunčevoj svjetlosti. Međutim, vitamin D se može naći i u određenim vrstama hrane, kao što su riba i jaja.

Naučnici na Novom Zelandu su otkrili da suplementi povećavaju nivo vitamina D u krvi, ali da on nema nikakvog utjecaja na prehlade, prenosi BBC.

Grupa koja je pila suplemente sa vitaminom D je u prosjeku imala 3,7 prehlada po osobi, a grupa koja je konzumirala placebo je imala 3,8 prehlada po osobi. Nije postojala nikakva značajnija razlika između dvije grupe u broju propuštenih dana na poslu zbog simptoma prehlade ili dužine trajanja prehlade.

Odrasle osobe se tokom godine u prosjeku prehlade dva puta, a djeca čak deset puta.