Zdravlje
0

Ne osuđujte svoju djecu na doživotnu pretilost

Sarajevo-x.com
Trudnice koje imaju problem sa prekomjernom težinom rizikuju da njihova djeca cijeli svoj život budu pretila, poručuju američki eksperti i budućim majkama savjetuju da se u periodu kada pokušavaju dobiti bebu posvete dijetalnoj ishrani.

Istraživanja provedena u medicinskim centrima u New Yorku i Quebecu pokazala su da maternica pretile majke odašilje signal još nerođenoj bebi koja je na svojevrstan način ohrabruje da izraste u debelo dijete, a kasnije i odraslu osobu.

Ovaj proces nije puko prenošenje gena, a naučnici će morati uložiti još napora da daju tačno biološko objašnjenje odašiljanja ovog signala, pišu britanski mediji.

Robert Waterland iz medicinskog koledža Baylor u Houstonu proučava efekte pretilosti na miševima. Njegove špekulacije govore da signali koje šalju majke sa prekomjernom težnom svojim bebama mogu utjecati na njihov mozak i stvoriti potrebne predispozicije za stvaranje više masnih ćelija.

Doktor John Kral iz medicinskog centra SUNY u New Yorku sugeriše da majke mogu pomoći svojim potomcima tako što će prije trudnoće povesti računa o kilaži.

On je proučavao djecu koja su rođena prije i nakon što su se njihove majke podvrgnule operacijama odstranjenja masnog tkiva ili smanjenja želuca. Utvrdio je da su ona koja su rođena poslije operacija bila manje debela od ovih drugih.

Također, ona su imala niži nivo masnoće i manje pokazatelja da bi u budućnosti mogla patiti od dijabetesa.

Majke nakon operacije najčešće ne mijenjaju način ishrane i življenja, tako da to ne obrazlaže konačni ishod. Stvar je u tome da hirurški zahvati čine da se vari i apsorbuje manje hrane. Snižava i nivo šećera i masnoća u krvi. To smanjuje broj kalorija koje se šalju fetusu.

Zbog opasnosti da djeca čitav život budu debela, naučnici preporučuju pretilim ženama da izbjegavaju trudnoću sve dok ne izgube na kilaži.