Zdravlje
0

Ne branite djeci da piju kafu, kofein je koristan

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Iako se mnogi roditelji ne bi složili s tim, medicinski stručnjaci tvrde da je za borbu protiv bolesti srca, za poboljšanje funkcija mozga i duži život potrebno upravo osam šolja napitaka sa kofeinom, bilo da je riječ o kafi ili čaju. Također, iako mnogima zvuči pretjerano, za dobrobit od kofeina potrebno je unijeti čak osam šolja kafe ili čaja dnevno.

Stručnjak za pitanja prehrane, doktorica Carrie Ruxton za Daily Telegraph izjavila je kako je istražila 47 objavljenih studija i došla do zaključka da napici s kofeinom, poput čaja, kafe i kakaa imaju pozitivan učinak na zdravlje i kratkoročno pamćenje.

Prethodna istraživanja također su dovodila u vezu ove antioksidanse i pića bogata flavonoidom sa sprečavanjem oboljenja srca i pojavom nekih vrsta raka.

Ruxtonova se slaže sa tvrdnjama da je optimalni unos kofeina 400 miligrama dnevno ključan za redukciju kardiovaskularnih bolesti. Dokazale su to tri studije sa preko 90.000 pacijenata, a neki istraživači su ispitivali i pacijente pušače, kod kojih se unosom kofeina smanjila šansa za srčanim udarom za 20 posto.

"Ljudi koji ne unose pića s kofeinom mogli bi propustiti potencijalnu korist za sebe", poručuje doktorica te sugeriše kako "nema potrebe" da roditelji djeci brane konzumaciju čaja i kafe. Zapravo, oni u nekim prilikama mogu biti bolja opcija od sokova, tvrdi ona.

"Napici s kofeinom se demoniziraju bez potrebe. Crni čaj, naprimjer, sadrži polifenol, koji je prirodni antioksidans. Ima koristan efekat na mnoge biohemijske procese u tijelu jer štiti ćelije od štetnih slobodnih radikala", upozorava Raxtonova.