Preostaje još testiranje na ljudima
2

Naučnici vjeruju da su pronašli lijek protiv malarije

Klix.ba
Naučnici sa Univerziteta u Cape Townu u Južnoj Africi su razvili pilule koje uništavaju malariju nakon samo jedne doze. Ovo otkriće bi samo u Africi moglo spasiti milione ljudi.

Međutim, prije nego se pilule počnu distribuirati, moraju proći kroz klinička testiranja na ljudima.

Iako činjenica da još nisu testirane na ljudima sa sobom nosi niz nepoznanica, prema pisanju National Geographica, početna testiranja su se pokazala kao iznimno uspješna i učinkovita.

Za razliku od konvencionalnog liječenja sa više različitih lijekova na koje je uzročnik malarije postao otporan, profesor Kelly Chibale i njegove kolege sada vjeruju da su otkrili lijek koji je tokom 18 mjeseci testiranja ubijao otporne parazite. Testiranje na životinjama je pokazalo da lijek ne samo da je siguran i učinkovit, već sa sobom ne nosi ni nus pojave. Kliničko testiranje je zakazano za kraj 2013. godine.

Ukoliko se ove pilule tokom narednih godina pokažu sigurnim za ljude i počne njihova distribucija, ovaj uspjeh će zasigurno označiti početak novog naučnog doba u Africi. Pilule će spasiti milione života na ovom kontinentu, a prema nekim procjenama smanjit će broj smrtnih slučajeva među djecom u Subsaharskoj Africi za 24 posto.

Većina medicinskih testiranja lijekova se prvo radi na životinjama, tako da nema nekog velikog razloga zašto se na testiranje ovih pilula ne bi čekalo sa velikim optimizmom.