Borba s neželjenim simptomima
1

Naučnici tvrde da je PMS moguće izliječiti

Sarajevo-x.com
Kao rezultat PMS-a, žene se svaki mjesec suočavaju sa promjenom raspoloženja, nervozom, nesanicom i slično. No, naučnici tvrde da je simptome PMS-a moguće liječiti.

Istraživanjem PMS-a naučnici su utvrdili da je njegov uzrok hormon koji se prirodno stvara u tijelu. Žene imaju fizičke i emocionalne simptome PMS-a u zavisnosti od njihove osjetljivosti na hormon alopregnanolon.

Hormon se u tijelu luči nakon ovulacije i tokom trudnoće, kao i kada dolazi do promjena u toku menstrualnog ciklusa. Većina žena je najosjetljivija na alopregnanolon odmah nakon menstruacije, a manje prije menstruacije. One uglavnom ne pate od PMS-a.

No, žene koje pate od težeg oblika PMS-a, na hormon su osjetljive na drugačiji način. Njihova osjetljivost je veća prije menstruacije. To znači da se teže prilagođavaju hormonskim varijacijama. Žene koje su veoma osjetljive na alopregnanolon prije menstruacije često mijenjaju raspoloženje i osjetljivije su nego obično.

Istraživanje je provela liječnica Eria Timby na Universitetu Umee u Švedskoj. Njen rad se smatra velikim napretkom u razumijevanju PMS-a.

Tokom njene doktorske disertacije ženama je davan alopregnanolon u dozama koje su podigle njegov nivo u krvi, koji je sličan onom kod trudnica. Uočeno je da žene imaju sporije pokrete očiju i da se osjećaju umorno. Ovo istraživanje je izuzetno važno za bolje razumijevanje PMS-a i osmišljavanje metoda liječenja, objavio je Daily Mail.