Zdravlje
1

Naučnici testiraju vakcinu koja će ubijati sve viruse

Klix.ba
Nova vakcina protiv gripe, koja će pružiti doživotnu zaštitiu od svih vrsta virusa, mogla bi biti dostupna za pet godina.

Naučnici iz Evrope se pripremaju za testiranja univerzalne vakcine nakon što su rani testovi sprovedeni na ljudima bili uspješni. Ukoliko sve bude išlo prema planu, nova injekcija bi spriječila potrebu za godišnjim vakcinisanjem protiv gripe, što bi spasilo hiljade života godišnje.

Također, vakcina bi mogla biti učinkovita protiv opasnih oblika bolesti poput španske gripe, čak i u situacijama kada virusi mutiraju, te bi mogla biti prevencija protiv globalne pandemije, poput one koja je ubila 100 miliona ljudi 1918. godine.

Britanski ekspert za gripu koji radi na ovom istraživanju, John Oxford, kazao je kako je njegov tim 'entuzijastičan' u vezi sa napretkom ove vakcine. Program je dobio multimilionsku donaciju Evropske unije za istraživanje.

Vakcine koje sada imamo identificiraju vrstu virusa i djeluju na njega, no kada oni mutiraju ta vakcina postaje neučinkovita. Univerzalna vakcina radi tako što napada proteine koji su skriveni u virusu i koji su zajednička karakteristika svih štetnih vrsta virusa.

Ukoliko testiranja ove vakcine budu uspješna mogla bi biti dostupna na tržištu od 2018. godine.