Zdravlje
0

Naučnici rade na razvijanju kontracepcijske pilule za muškarce

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Za razliku od žena, muškarci nemaju mnogo opcija za kontracepciju, a istraživači to nastoje promijeniti i napraviti nehormonsku opciju i za njih.

Pored korištenja kondoma i metode prekinutog snošaja, metode kontracepcijske zaštite za muškarce su prilično organičene i invazivne - tu su vazektomija (trajna kontracepcija, prekidanje protoka sperme iz testisa u ureter), kao i jedna procedura koja je dostupna samo muškarcima u Indiji kroz kliničke studije, a koja uključuje injekciju kroz sjemenovod penisa.

Ipak, istraživači sa univerziteta u Minnesoti su možda na tragu novog otkrića i kontracepcijske metode za muškarce koja bi mogla doći u formi pilule. Sudeći prema voditeljici tima, dr. Gundi Georg, u pitanju bi bila nehormonska terapija.

"Istraživanja hormonskih opcija muške kontracepcije uključuju testosteron i o tome se govorilo već decenijama, ali još ništa se nije našlo na tržištu. Trenutno se fokusiramo na nehormonsku terapiju", kaže dr. Georg.

Istraživači su se odlučili na nehormonsku ocpiju iz razloga što testosteron ne funkcioniše kod 20-ak posto muškaraca i donosi mnoštvo nus pojava poput debljanja, te smanjenja razine dobrog holesterola.

Kako bi nova, nehormonska pilula dospjela na tržište, ona se mora pokazati kao djelotvorna, ne smije utjecati na smanjenje seksualne želje, te mora biti sigurna za uzimanje i u periodu od nekoliko decenija.

Dr. Georg kaže kako su to prilično visoki uvjeti za stavljanje kontracepcijske pilule za muškarce na tržište.