Zdravlje
10

Naučnici otkrili moguću zamjenu za antibiotike

Klix.ba
Naučnici iz Melburna su rekli da su napravili veliki iskorak u pronalasku zamjene za antibiotike.

Istraživači sa Univerziteta Monash u Melburnu, zajedno sa Univerzitetom Rockfeller i Univerzitetom Maryland iz Sjedinjenih Američkih Država, su posljednjih šest godina proučavali strukturu virusnog proteina pod imenom PlyC.

Prema njihovim riječima, otkrili su način na koji on ubija bakterije koje uzrokuju mnoge infekcije, uključujući upalu grla, upalu pluća i streptokokni toksični šok sindrom.

Protein su opisali kao moćnu antibakterijsku mašinu, a otkiće o tome kako on izgleda i kako napada bakterije je veliki korak za razvoj alternative za antibiotike.

Naučnici već 40 godina pokušavaju dešifrirati strukturu PlyC-a.

Prema riječima dr. Sheene McGowan, otkrivanje atomske strukture PlyC-a je ključni korak ka shvatanju kako se on može koristiti za borbu protiv bakterija.

"Tokom nekoliko posljednjih decenija saznalo se za mnoge otpornosti bakterija na antibiotike. Sigurno su već svi do sada čuli o višestruko otpornim bakterijama i bakterijama otpornim na lijekove. Tokom narednih godina će doći vrijeme kada antibiotici neće biti efikasni kao sada. Ukoliko rano započnemo neka istraživanja, ranije možemo početi i potragu za alternativama", kazala je McGowan.