Još treba istraživati
0

Naučnici otkrili liječenje tumora pomoću elektomagnetskih polja

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Naučni su možda blizu otkrića liječenja tumora pomoću elektromagnetskih polja. Pacijenti koji učestvuju u kliničkom ispitivanju u ovom eksperimentu dobili su živu koja podsjeća na antenu, a koju su morali staviti u usta, a potom su njihova tijela spojena sa elektromagnetnim poljem.

Kod malog broja onih koji su tri puta sedmično imali ovaj tretman došlo je do značajnog poboljšanja. Kod nekih se tumor smanjio, kod drugih je prestao rasti, a zdrave ćelije su ostale ne promijenjene.

Međutim, grupa naučnika iz Švicarske, Francuske, Brazila i SAD-a, koji su obavili ovo istraživanje i objavili ga u Britanskom časopisu o tumorima, kažu da je sve još uvijek u ranoj fazi, te da će u narednom periodu biti potrebno uložiti veće napore u ovakvo istraživanje.

Profesor Boris Pasche sa Univerziteta u Briminghamu je rekao da bi ovakav vid liječenja dugotrajno mogao biti uspješan i to u kombinaciji sa drugim terapijama. On je također izjavio i to da prikuplja novac za daljnje istraživanje koje će se provoditi na pacijentima širom svijeta.

Rezultati su pokazali da niska frekvencija elektromagnetnih polja zaustavlja rast tumora, te da su različite vrste tumora različito "odgovorile" na ovakav tretman.

Ovakav način liječenja bi mogao biti sporan, bar kada je u pitanju njegovo priznavanje u standardnoj medicini, jer je nedavno objavljeno istraživanje u kojem se kaže da mobilni telefoni primjera radi mogu izazvati različite vrste raka, pa i leukemiju.