Zdravlje
0

Naučnici otkrili kako "uspavati" kancerogene ćelije

Sarajevo-x.com
Medicina je od ranije znala da kancerogene ćelije mogu dugo biti neaktivne u ljudskom tijelu, ali sve do sada nije bilo poznato kako to učiniti. Prema novim istraživanjima na miševima, naučnici su otkrili na koji način kontrolisati, tačnije neutralisati i uspavati kancerogene ćelije.

Ukoliko bi ovo otkriće, primijenjeno na ljude, uspjelo, milioni ljudi koji boluju od tumora mogli bi biti spašeni - ali ne izliječeni.

Po ovoj metodi, kancerogene ćelije ne bi bile odstranjene iz ljudskog tijela već samo "uspavane" u mjeri da ne mogu naškoditi organizmu, izvijestio je Daily Mail.

Doktorima i naučnicima je već odavno poznato da osoba može imati neaktivne kancerogene ćelije u tijelu koje su obično poput "tempirane bombe" i pod određenim uslovima, počinju s uništavanjem tijela.

No istraživanja na miševima su pokazala da je moguće držati na oku "uspavane" kancerogene ćelije koje ne bi narušavale zdravlje pacijenta. Tokom "uspavane" faze, ljudski imunološki sistem uspijeva donekle uništiti kancerogene ćelije, ali ne dovoljno da bi tumor u potpunosti nestao.