Opasne hemikalije
140

Naučnici kažu da se od šminke i krema debljamo

Klix.ba
Hemikalije koje se upotrebljavaju u make-upu i preparatima za samotamnjenje mogle bi, vjerovali ili ne, doprinijeti višku kilograma, tvrde naučnici.

Naučnici tvrde kako su otkrili da oni koji su bili izloženi hemijskom jedinjenju phthalates, tvari koja se dodaje velikom broju proizvoda široke potrošnje, ujedno su bili i skloniji debljanju. Naučnici također tvrde da osobe u čiju krv dospiju veće količine ove tvari imaju dvaput veću šansu da obole od dijabetesa, nego osobe koje nemaju mnogo kontakta sa ovom supstancom.

Svake godine se širom svijeta proizvede oko milijardu tona phthalatesa, a on se naširoko koristi u kozmetičkim preparatima, proizvodima za čišćenje i u izradi plastičnih flaša.

Navodno, sada je dokazano da hemijski spoj ima izuzetno negativan utjecaj na zdravlje, a u tijelu se pod njegovim utjecajem talože masnoće u predjelu stomaka. Također, tvrdi se da tijelo postaje otporno na inzulin, kao i to da dolazi do poremećaja određenih hormona.

Rezultate istraživanja je potvrdila Monica Lind, profesorica i vodeći istraživač sa Univerziteta Uppsala iz Švedske.

“Proizvodi koji sadrže phthalates doprinose pretilosti kod ljudi, a sada smo otkrili i da uzrokuju dijabetes. Takve proizvode treba testirati. Mnogi proizvodi sadrže ovaj hemijski spoj, ne samo ambalaža, tu su, naprimjer, kreme za lice, preparati za samotamnjenje, šminka i parfemi. Ova hemikalija kroz kožu ulazi u krvotok”, rekla je Lind, prenose švedski mediji.